Sparen: heeft dat nog zin? - De Budgetman.nl (2024)

Home » Sparen: heeft dat nog zin?

door de Budgetman

5 min leestijd

Sparen: een typisch Nederlandse gewoonte, denken we. Dat blijkt overigens mee te vallen: er zijn aardig wat landen om ons heen waar nog driftiger wordt gespaard. Nederland is (hoe kan het ook anders) een keurige middenmoter: we sparen € 6,51 van iedere € 100,-. Daarmee zijn ‘we’ ongeveer even goed bezig als de Mexicanen, die 6,58 van ieder 100 peso’s opzij leggen. Maar kan nog veel mooier: in Zwitserland liggen niet alleen zwarte Euro’s, maar ook 19 (!) frank van iedere besteedbare 100 franken van de Zwitserse gezinnen (bron: oecd.org). Zo typisch Nederlands is het dus niet, maar het hoort wel een beetje bij ons: sparen.

Maar waarom zou je sparen? Heeft dat nog wel zin, nu de rente praktisch 0% is? Hoeveel moet je dan opzij leggen per maand? En zijn er alternatieven die meer opleveren dan die 0%?

Waarom zou je sparen?

Omdat het je leven een stuk rustiger maakt. Wanneer je hebt gespaard, dan heb je geld achter de hand wanneer je er iets vervangen of gerepareerd moet worden. Je bent in staat om onverwacht hoge kosten op te vangen. Maar er zijn meer voordelen.

Het maakt je bewuster van je financiën, geeft je meer keuzevrijheid in je leven en een gevoel van onafhankelijkheid. Die laatste licht ik even toe. Wanneer je genoeg hebt gespaard om, laten we zeggen, een jaar te kunnen leven van je spaargeld dan biedt je dit de mogelijkheid om bijvoorbeeld je baan op te zeggen en rustig naar wat anders op zoek te gaan (wordt daarom ook wel FU money genoemd).

Daarnaast biedt een spaarrekening met voldoende saldo mogelijkheden om op andere terreinen geld te besparen. Dat licht ik ook even toe. Wanneer je voldoende spaargeld hebt, dan zou je er bij het afsluiten van je zorgverzekering voor kunnen kiezen om een hoger eigen risico te nemen. Je hebt immers geld achter de hand om in geval van hoge zorgkosten, het eigen risico zelf te betalen. Een andere manier om te besparen is om de premie in een keer te betalen. Kijk even bij mijn blog over zorgverzekeringen wat je dit op jaarbasis kan opleveren.

Misschien heb je heel concrete doelen zoals een verre reis of de aankoop van een woning. Dat zijn heel goede redenen om je spaarrekening te vullen.

Heeft het nog wel zin met deze lage rente?

Ja. En wel om bovenstaande redenen. Hoeveel dat moet zijn hangt natuurlijk van je persoonlijke situatie af.

Het is misschien verstandig om met verschillende spaarpotjes te werken en zo rekening te houden met verwachte grote uitgaven. Een van de spaarpotjes kan voor je volgende auto of verre reis zijn. Ook op reis heb je soms te maken met een financiële tegenvaller. Dan biedt je algemene spaarpot uitkomst. Dat je bij een verbouwing of de koop van een huis met een tegenvallertje te maken kunt krijgen, mag duidelijk zijn. Zo’n algemene financiële reserve komt dus altijd van pas.

De rente

Het is waar: sparen loont niet meer wanneer je uitsluitend naar de rente kijkt. Maar de rente is niet zo heel relevant. Tenzij vermogensgroei je doel is, maar dan is beleggen de enig serieuze optie.

Of je nu spaart voor een verre reis of voor het creëren van een buffer, in beide gevallen heb je een bepaald streefbedrag in gedachten. Rente is leuk en tot voor kort was er zelfs sprake van een kleine positieve marge tussen inflatie en spaarrente. Maar die is momenteel verdwenen. Spaarrente voorkomt dat je geld minder waard wordt, maar het levert bij kleinere spaartegoeden natuurlijk geen serieuze bijdrage aan de groei van je spaargeld. Lees dit artikel wanneer je een spaarrekening zoekt die nog wat rente oplevert.

Laat de lage spaarrente je niet ontmoedigen om met sparen te starten. Maak een algemene spaarpot voor het opvangen van de tegenvallers of extra uitgaven. Hier kun je berekenen hoe hoog die buffer moet zijn.

Alternatieven voor 0% rente

Wanneer je je algemene spaarpot hebt en je specifieke spaardoel wat verder in de toekomst ligt, dan wordt het wel interessant om te zorgen dat je spaargeld ook nog wat rendement oplevert. Wanneer je de verre reis pas over 2 jaar gaat maken en je hebt al een deel bij elkaar gespaard, zet dat geld dan vast in een deposito van 2 jaar (rente dec 2019: 1,35% per jaar).

Let bij het openen van een deposito wel goed op de voorwaarden. Vaak kun je je geld tussentijds niet boetevrij opnemen of alleen onder bijzondere voorwaarden.

Hoe begin je met sparen?

De beste manier om te sparen is om direct wanneer je salaris is gestort een vast bedrag over te maken naar je spaarrekening. Zo voorkom je dat je alleen maar spaart wat je aan het eind van de maand over hebt. Heb je een meevallertje? Maak de helft over naar je spaarrekening en doe met de andere helft iets leuks. Heb je een tegenvallertje? Probeer een deel van de kosten uit je huishoudbudget te betalen en maar een deel van je spaargeld aan te spreken.

Tot slot: bekijk periodiek je financiën, controleer of je op koers ligt om je spaardoel te bereiken en stel bij. Het bedrag dat je maandelijks spaart verhoog je niet alleen door middel van een hoger inkomen, maar vooral door je uitgaven te verlagen en te besparen.

Spaar jij iedere maand?

Meer lezen?

  • Op jacht naar de allerhoogste spaarrente
  • De aflossingsvrije hypotheek: echt een riskant product?
  • Besparingstips die echt werken
  • Besparen op de boodschappen?

Gerelateerd

Sparen: heeft dat nog zin? - De Budgetman.nl (2024)

FAQs

Heeft het nog zin om te sparen? ›

Hoewel spaarrekeningen niet bekend staan om hun indrukwekkende rente, kunnen ze nog steeds een nuttige rol spelen in bredere financiële planning. Ze dienen als een eenvoudige manier om geld opzij te zetten en een spaargewoonte te ontwikkelen.

Is 2000 euro per maand sparen veel? ›

Daarom is het advies van het Nibud: spaar iedere maand 10 procent van je netto inkomen. Verdien je, laten we zeggen, 2000 euro netto per maand, dan zou je dus het beste elke maand 200 euro op je spaarrekening moeten zetten.

Wat is een realistisch bedrag om te sparen? ›

Maandelijks 10 procent van je inkomen sparen, dat adviseert het Nibud. Zo bouw je een buffer op en daarmee heb je minder kans om in financiële problemen te komen. Dit stappenplan helpt je op weg. Liever eerst een video met korte uitleg?

Waar kan ik het beste mijn geld sparen? ›

Uw geld op rekeningen bij Nederlandse banken wordt wettelijk beschermd door de Nederlandse Depositogarantie. Mocht een bank failliet gaan, dan zorgt De Nederlandsche Bank (DNB) dat u uw geld terugkrijgt. Van 1 cent tot maximaal € 100.000 per persoon, per bank. Gegarandeerd.

Is sparen nog verstandig? ›

Sparen voor een gezonde reserve

Natuurlijk kun je altijd blijven sparen. Sparen brengt weinig risico met zich mee en je kunt je geld altijd opnemen. Het Nibud adviseert een gezonde reserve op te bouwen; een paar duizend euro die je achter de hand hebt om tegenvallers op te vangen.

Hoe snel kan je 5000 euro sparen? ›

€5000 sparen klinkt als een pittige opgave, maar als we dit bedrag opdelen in kleinere brokken, wordt het meteen een stuk haalbaarder. Stel dat je over twee jaar dit bedrag op je rekening wilt hebben staan, dan heb je 24 maanden de tijd om je doel te bereiken. €5000 gedeeld door 24 is €208 per maand.

Hoeveel spaargeld als je 40 bent? ›

Spaargeld per leeftijd
Leeftijd hoofdkostwinnerGemiddeld spaarbedragMediaan spaarbedrag
25 tot 35 jaar€ 21.400€ 9.500
35 tot 45 jaar€ 32.900€ 14.800
45 tot 55 jaar€ 50.800€ 22.600
55 tot 65 jaar€ 65.000€ 28.500
4 more rows

Wat is een goed bedrag op je spaarrekening? ›

Wanneer hebt u genoeg spaargeld? Financiële experts hanteren vaak de volgende regel: een veilige spaarbuffer bedraagt drie tot zes keer uw (gemeenschappelijke) maandloon. Met andere woorden: als u netto 2.300 euro per maand verdient, bedraagt een gezonde reserve 6.900 tot 13.800 euro.

Hoeveel spaargeld is verstandig? ›

Hoeveel spaargeld nodig als buffer?
GezinssituatieMinimaal spaargeld advies*
Alleenstaande ouder met 4 kinderen€ 7.500
(Echt)paar met 1 kind€ 8.850
(Echt)paar met 2 kinderen€ 9.200
(Echt)paar met 3 kinderen€ 9.550
6 more rows
Dec 5, 2023

Wat is normaal om op je spaarrekening te hebben? ›

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (2021) is dit hoeveel mensen in Nederland gemiddeld op hun bank- en spaarrekening hebben staan: Tot 25 jaar: gemiddeld bedrag € 8,200 (mediaan is € 2,700) 25 tot 35 jaar: gemiddeld bedrag € 16,400 (mediaan is € 6,700)

Wat spaart de gemiddelde Nederlander per maand? ›

Het gemiddelde ligt lager. We sparen in de realiteit namelijk maar gemiddeld 6,5% van het netto-inkomen. De structurele spaarders onder ons, zij die keurig iedere maand hun deel apart zetten, sparen gemiddeld € 216 per maand. Haal je nu niet de 10%, dan is dit geen probleem.

Wat spaart de gemiddelde Belg per maand? ›

Het gemiddeld bedrag dat de Belg spaart, wordt geschat op 387 euro per maand. De meeste spaarders zetten dat geld meteen op een spaarboekje als pensioenspaarpot of voor onverwachte uitgaven.

Is het handig om 2 banken te hebben? ›

Als u veilig wilt sparen kan het zinvol zijn om uw spaargeld te spreiden over meerdere banken. Zeker als uw spaarsaldo hoger is dan de grens van de Nederlandse depositogarantiestelsel (€ 100.000 per rekeninghouder), maar ook bij lagere bedragen kan het zinvol zijn.

Is mijn spaargeld veilig bij een buitenlandse bank? ›

Is sparen in het buitenland wel veilig? Hoe zit het met het depositogarantiestelsel? Alle landen in de Europese Unie hebben een depositogarantiestelsel dat spaargeld tot 100.000 euro per bank 'garandeert'. Theoretisch gezien is je geld dus overal even veilig, mits je onder die 100.000 euro blijft.

Is het verstandig om 2 rekeningen te hebben? ›

45 procent van alle Nederlanders heeft maar één spaarrekening en spaart bij één enkele bank (Bron: Nibud). Dit, terwijl je spaargeld spreiden over meerdere banken bijna altijd verstandiger is. Zo ben je namelijk niet afhankelijk van één bank.

Waarom kan het verstandig zijn om geld te sparen? ›

Sparen is je geld niet meteen uitgeven, maar het aan de kant houden voor later. De meeste mensen sparen met een duidelijk doel voor ogen: Gemoedsrust. Spaargeld is een buffer die je kan aanspreken als het even slechter gaat of als iets vervangen moet worden, zoals een kapotte koelkast of wasmachine.

Waarom is het verstandig om te sparen? ›

Sparen is zinvol als je bijvoorbeeld een reservepotje wilt opbouwen voor onverwachte uitgaven. Denk hierbij aan het verplichte eigen risico van de zorgverzekering, een nieuwe wasmachine of een kapotte cv-ketel. Zo voorkom je dat je geld tekort komt of moet lenen bij onverwachtse uitgaven.

Hoe lang duurt het om 100000 euro te sparen? ›

In de praktijk: de kracht van de eerste 100k
VermogenAantal jaren
Eerste €100K7,84 jaar
Tweede €100K5,10 jaar
Derde €100K3,78 jaar
Vierde €100K3,01
1 more row

Is spaardeposito verstandig? ›

Je geld vastzetten op een spaardeposito is minder riskant dan het beleggen, maar levert wel een goed rendement op. Je geld vastzetten op een spaardeposito is sowieso veilig: bij faillissem*nt van de spaarbank krijg je door het depositogarantiestelsel tot € 100.000 van je spaargeld terug.

Top Articles
Guidance for reporting information returns
Basic steps for using PGP
Funny Roblox Id Codes 2023
Www.mytotalrewards/Rtx
San Angelo, Texas: eine Oase für Kunstliebhaber
Golden Abyss - Chapter 5 - Lunar_Angel
Www.paystubportal.com/7-11 Login
Gore Videos Uncensored
Craigslist Greenville Craigslist
Top Hat Trailer Wiring Diagram
World History Kazwire
R/Altfeet
George The Animal Steele Gif
Nalley Tartar Sauce
Chile Crunch Original
Teenleaks Discord
Immortal Ink Waxahachie
Craigslist Free Stuff Santa Cruz
Mflwer
Costco Gas Foster City
Obsidian Guard's Cutlass
Mission Impossible 7 Showtimes Near Marcus Parkwood Cinema
Sprinkler Lv2
Uta Kinesiology Advising
Kcwi Tv Schedule
Nesb Routing Number
Olivia Maeday
Random Bibleizer
10 Best Places to Go and Things to Know for a Trip to the Hickory M...
Receptionist Position Near Me
Gopher Carts Pensacola Beach
Duke University Transcript Request
Nikki Catsouras: The Tragic Story Behind The Face And Body Images
Kiddie Jungle Parma
Lincoln Financial Field, section 110, row 4, home of Philadelphia Eagles, Temple Owls, page 1
The Latest: Trump addresses apparent assassination attempt on X
In Branch Chase Atm Near Me
Appleton Post Crescent Today's Obituaries
Craigslist Red Wing Mn
American Bully Xxl Black Panther
Ktbs Payroll Login
Jail View Sumter
Thotsbook Com
Funkin' on the Heights
Caesars Rewards Loyalty Program Review [Previously Total Rewards]
Marcel Boom X
Www Pig11 Net
Ty Glass Sentenced
Michaelangelo's Monkey Junction
Game Akin To Bingo Nyt
Ranking 134 college football teams after Week 1, from Georgia to Temple
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6427

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.