4%-regel: wanneer ben jij financieel onafhankelijk? | FinancElle (Elle Loijens) (2024)

De 4%-regel: wanneer ben jij financieel onafhankelijk?

  • Post category:Financiële mindset / Investeren en beleggen
  • Post published:April 29, 2019
  • Post comments:3 Comments

4%-regel: wanneer ben jij financieel onafhankelijk? | FinancElle (Elle Loijens) (1)

Er zijn verschillende manieren om uit te rekenen wanneer je financieel onafhankelijk bent of kunt zijn. Een van deze manieren is de zogenaamde 4%-regel.

Hoe werkt dit en hoe kun jij uitrekenen wanneer je financieel onafhankelijk bent? Dat lees je hieronder!

Eerder stoppen met werken

Financiële onafhankelijkheid betekent dat je de vrijheid hebt om te stoppen met werken, als jij dat wil. Je bent niet meer afhankelijk van je salaris.

Vanuit de overheid wordt ‘vroegpensioen’ niet langer gepromoot. Door alle strengere regels komt het nu echt op jezelf aan. Het goede nieuws? Het is voor heel veel mensen mogelijk, maar je moet wel doorzettingsvermogen hebben.

Miljonair met een gewone baan

Ik wist altijd al dat ik niet tot mijn 68e verplicht wilde werken. Maar concreet, dat werd het pas toen ik het boek Miljonair met een gewone baan las. Ineens wist ik het: dit is wat ik wil. Ik wil financieel onafhankelijk worden.

Maar wanneer heb je genoeg geld om te kunnen stoppen met werken? Dat kun je uitrekenen met de 4%-regel.

De 4%-regel

In het kort houdt de 4%-regel in: je bent financieel onafhankelijk als je jaaruitgaven 4% bedragen van je totaal geïnvesteerde vermogen.

Dus: zijn jouw jaaruitgaven €36.000 (€3.000 per maand)? Dan heb je €36.000 / 4% * 100% = €900.000 aan beleggingen nodig om financieel onafhankelijk te zijn.

4% staat heel simpel gezegd gelijk aan 25 keer je jaaruitgaven. Waarom 25 jaar? Ik ben van plan nog langer dan 25 jaar te leven nadat ik financieel onafhankelijk ben (hopelijk op mijn 50e). Dat heeft te maken met investeringen die blijven groeien waardoor het vermogen nooit opraakt.

Geïnvesteerd vermogen

Het idee is dat het bedrag (je vermogen) niet op je bankrekening staat te staan, maar dat het voor je werkt. Het is geïnvesteerd in aandelen (en obligaties) in de vorm van ETFs. Je geld levert dan weer geld op in de vorm van dividenden, rente en vermogensgroei. Hierdoor gaat het vermogen oneindig mee, als je er elk jaar niet meer dan 4% aan onttrekt.

Waarom 4%? Gebaseerd op resultaten uit het verleden groeit je geïnvesteerd vermogen elk jaar gemiddeld gezien 4%. Hierbij is uitgegaan van een portfolio bestaande uit 50% obligaties en 50% aandelen. Als je elk jaar 4% van die geïnvesteerde vermogen uitgeeft, zou je vermogen oneindig mee gaan.

Inflatie en belastingen

Dit klinkt super, maar er is ook nog zoiets als inflatie en belastingen. In beginsel is hier geen rekening mee gehouden.

Aan de andere kant krijg je vanaf pensioenleeftijd een AOW-uitkering en eventueel een andere vorm van pensioen. 4% rendement is misschien ook een wat laag cijfer. Als je naar de wereldindex van de afgelopen 25 jaar kijkt (aandelen), zie je een gemiddeld rendement van bijna 8% per jaar.

Als je uitgaat van 8% rendement -/- 2% inflatie -/- 1,5% vermogensbelasting (box 3) zou je op 4,5% ‘netto rendement’ uitkomen. Hierbij zou je dan een portfolio met 100% aandelen hebben (geen obligaties). Uiteraard bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomt.

Conclusie

De 4%-regel geeft een indicatie van wanneer jij financieel onafhankelijk kunt zijn.

De regel geldt altijd als richtlijn en kun je niet 1-op-1 toepassen. Het is belangrijk naar jouw specifieke situatie te kijken. Hoe oud ben je als je wil stoppen met werken? Hoeveel pensioen heb je opgebouwd? Hoe ziet jouw beleggingsportfolio eruit? Hoeveel risico wil jij lopen?

En jij? Heb jij al voor jezelf uitgerekend hoeveel geïnvesteerdvermogen je nodig hebt? Of ben jij totaal niet bezig met financiële onafhankelijkheid?

4%-regel: wanneer ben jij financieel onafhankelijk? | FinancElle (Elle Loijens) (2)

Related posts

Leave a Reply

This Post Has 3 Comments

  1. 4%-regel: wanneer ben jij financieel onafhankelijk? | FinancElle (Elle Loijens) (8)

    Richard April 29, 2019 Reply

    Die 4% zie ik maar is er ook een manier om de peildatum te nemen? Bij de minikrach van januari 2018 bijvoorbeeld, zakte ik ongeveer 12%. Bij de 2008 krach viel ik 40% naar beneden. Dit altijd (dankzij buy and hold en een cashbuffer) altijd goed gekomenmmaar omdat ik nu op mijn hoogste ooit sta, is het wellicht niet reëel om vandaag als peildatum te nemen. Wat zijn hier je gedachten?

    1. 4%-regel: wanneer ben jij financieel onafhankelijk? | FinancElle (Elle Loijens) (9)

      FinancElle April 30, 2019 Reply

      Hi Richard, een super leuke vraag die je stelt! Een vraag met niet één heel simpel antwoord.

      Zoals je zelf ook aangeeft is een erg hoge aandelenkoers (zoals nu) geen goed uitgangspunt. Al weten we natuurlijk nooit hoeveel de koers nog omhoog kan gaan. Je zou dan een buffer moeten nemen, maar hoe hoog die buffer moet zijn is niet één-op-één te zeggen. Misschien kun je de gemiddelde Profit/Earnings (PE) ratio als uitgangspunt nemen? Dit geeft een indicatie over of de markt ‘overgewaardeerd’ is.

      Persoonlijke omstandigheden zijn ook van belang. Heb je lage vaste lasten (geen hypotheek) of worden ze lager als je financieel onafhankelijk bent? Kun je heel makkelijk één dag in de week weer gaan werken mocht je in de situatie terecht komen dat dit nodig is? Hoe ga jij om met risico’s? Iedereen zal uiteindelijk voor zichzelf moeten bepalen wanneer hij/zij zich comfortabel genoeg voelt om echt te stoppen met werken. Al zijn er ook opties om minder te gaan werken, of werk te gaan doen waar je misschien meer energie uithaalt.

  2. 4%-regel: wanneer ben jij financieel onafhankelijk? | FinancElle (Elle Loijens) (10)

    Wesley Mess August 2, 2019 Reply

    Beste Richard. Buy and Hold is een zeer goeie strategie. Ik zou naast cash verder diversificeren. Dit wordt gezien als de enige “free ride” die er is in het land van beleggen. Bekijk de All Weather portfolio eens van Ray Dalio. Deze houdt rekening met de 4 seizoenen, gebaseerd op de enige 2 echt belangrijke variabelen in deze: inflatie/deflatie en economische groei/krimp.

4%-regel: wanneer ben jij financieel onafhankelijk? | FinancElle (Elle Loijens) (2024)

FAQs

Hoeveel geld heb je nodig om financieel onafhankelijk te zijn? ›

Een voorbeeld: Je geeft € 30.000 per jaar uit. Dan heb je een vermogen van (€ 30.000/0,04) = € 750.000 nodig om financieel onafhankelijk te worden. Als je binnen 30 jaar financieel onafhankelijk wilt zijn, zul je dus (€ 750.000/30) = € 25.000 per jaar moeten sparen.

Wat is de 4% regel? ›

In dit artikel gaan we er dieper op in. Een onderzoek van de Trinity Universiteit toont aan dat je ieder jaar 4% van je geïnvesteerde vermogen kan opnemen zonder dat je vermogen in 30 jaar tijd op raakt. De 4% regel wordt veel gebruikt om te berekenen hoeveel geld je nodig hebt om te stoppen met werken.

Wat is financieel onafhankelijk zijn? ›

Situatie waarbij het persoonlijke inkomen uit arbeid of eigen onderneming hoger is dan het wettelijk minimumloon. Financiële onafhankelijkheid wordt door het emancipatiebeleid omschreven als voldoende financiële armslag hebben om jezelf en je eventuele kinderen te kunnen onderhouden.

Hoe kan ik financieel onafhankelijk worden? ›

Volgens de FIRE-beweging ben je financieel onafhankelijk voor de rest van je leven als je een vermogen hebt opgebouwd dat 25 keer je jaaruitgaven is. Maar volgens het CBS ben je financieel onafhankelijk als je inkomen hoger is dan het minimumloon.

Kun je met 3 miljoen stoppen met werken? ›

Rendement maken met je geld. Een vuistregel om te bepalen hoeveel je nodig hebt om financieel onafhankelijk te worden, is om 30 keer je jaarlijkse uitgaven als richtlijn te nemen. Dit betekent dat als je €4.000 per maand uitgeeft, je €1.200.000 nodig hebt aan vermogen, om te kunnen stoppen met werken.

Hoelang kan je met 1 miljoen leven? ›

Financiële planning “Wat kun je doen met één miljoen”

De vraag is dan “Wat kun je doen met één miljoen?” Krijg je met 67 jaar AOW en wil je dan stoppen met werken, dan zou je uit kunnen gaan van een levensverwachting van 92 jaar. Je wilt dan 25 jaar van je geld leven.

Wat is de regel van 4? ›

De 4% regel werkt als volgt: wanneer 4% van een belegger zijn geïnvesteerde vermogen voldoende is om een jaar van te kunnen leven, is deze belegger volgens de 4% regel financieel onafhankelijk. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat dit dus alleen betrekking heeft op het geïnvesteerde vermogen.

Wat betekent 4% rendement? ›

Het idee achter de 4%-regel is dat je van het rendement van je beleggingen kunt leven, zolang je niet meer dan je gemiddelde rendement (winst) van je vermogen opmaakt. Dat gemiddelde rendement is gebaseerd op beleggingen op de lange termijn. En dat is zo'n 4% per jaar.

Wat is de 4 5 6 regel? ›

UMCG-4-5-6 Flexinorm

acuut bloedverlies bij een gezonde patiënt (ASA I), van < 60 jaar, normovolaemie, bloedverlies op één locus; chronisch anemische asymptomatische patiënt.

Hoeveel geld heb je nodig per maand om van te leven? ›

Een globale richtlijn is rond de € 9.000 voor een alleenstaande en voor een gezin met twee kinderen ca. € 12.000. Deze bedragen zijn uiteraard niet voor iedereen op korte termijn haalbaar.

Welke leeftijd ben je financieel onafhankelijk? ›

Toch is je kind pas vanaf 21 jaar financieel onafhankelijk. Tot die tijd heb je als ouder een onderhoudsplicht. Dat betekent dat je verplicht bent je kind financieel te ondersteunen in de kosten van studie en levensonderhoud. Denk aan kleding, voeding, scholing, medische hulp en een dak boven het hoofd.

Hoeveel vermogen heb je nodig om van te leven? ›

Het vermogen moet voldoende zijn voor het inkomen gedurende de rest van uw leven. Een stelregel is dat u 25 keer uw jaarlijkse uitgaven moet hebben. Geeft u jaarlijks €30.000 uit, dan moet u €750.000 opbouwen. Liggen uw uitgaven rond de €50.000, dan stijgt het bedrag naar €1.250.000.

Hoeveel procent van de vrouwen financieel onafhankelijk? ›

Veel vrouwen werken niet of in deeltijd. Daardoor heeft ongeveer 1 op de 6 vrouwen in Nederland niet genoeg geld om economisch zelfstandig te zijn. Hun inkomen is minder dan 70% van het netto minimumloon. De Rijksoverheid wil de economische zelfstandigheid en de financiële onafhankelijkheid van vrouwen vergroten.

Hoe bereken je wanneer je FIRE bent? ›

Om FIRE te worden, bereken je hoeveel vermogen je nodig hebt door je jaarlijkse uitgaven te vermenigvuldigen met 25. FIRE is niet alleen gericht op eerder stoppen met werken, maar ook op het verkrijgen van vrijheid om te doen wat je gelukkig maakt.

Hoeveel geld heeft 1 persoon nodig om te leven? ›

Een globale richtlijn is rond de € 9.000 voor een alleenstaande en voor een gezin met twee kinderen ca. € 12.000. Deze bedragen zijn uiteraard niet voor iedereen op korte termijn haalbaar.

Hoeveel geld nodig om 10 jaar van te leven? ›

Bijvoorbeeld: wat als je weet dat je 18.000 euro per jaar nodig hebt om je hypotheek, boodschappen en de rest van je leven te betalen en tegelijkertijd ook weet dat je nog tien jaar te leven hebt? Dan is de rekensom eenvoudig: 18.000 x 10 is 180.000 euro.

Is 200.000 euro veel spaargeld? ›

Veel vermogende Nederlanders zetten niet meer dan 100.000 euro op één bank (of 200.000 euro per koppel). Als u dit geld niet nodig heeft en/of vindt dat de spaarrente te weinig oplevert kunt u het ook op een veilige manier beleggen.

Hoeveel geld heb je nodig voor een goed pensioen? ›

Hoeveel pensioen heb ik nodig? Een richtlijn die vaak wordt gebruikt voor 'genoeg pensioen' is 70% van het laatstverdiende bruto-inkomen. Dit betekent dat je 70% van het (bruto) inkomen dat je ontvangt als je met pensioen gaat nodig hebt voor je pensioen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jonah Leffler

Last Updated:

Views: 5712

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jonah Leffler

Birthday: 1997-10-27

Address: 8987 Kieth Ports, Luettgenland, CT 54657-9808

Phone: +2611128251586

Job: Mining Supervisor

Hobby: Worldbuilding, Electronics, Amateur radio, Skiing, Cycling, Jogging, Taxidermy

Introduction: My name is Jonah Leffler, I am a determined, faithful, outstanding, inexpensive, cheerful, determined, smiling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.